Get Adobe Flash player

Névnap

Ma 2021. máj. 07., péntek, Gizella napja van. Holnap Mihály napja lesz.

Időjárás

Hőtérkép

Előrejelzés

Legújabb pályázataink

Szechenyi2020 tamogatas      Szechenyi2020

LEK Hírek

 

LELKI EGÉSZSÉGKÖPONT

A Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft ( 3450 Mezőcsát, Hősök tere 33.) 2018.szeptember hónapban az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztések Végrehatásáért Felelős Helyettes Államtitkárságtól Fejlesztési Operatív Program keretében elnyert EFOP-1.8.20-17-2017-00028 számú, „Népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztése a mentális egészség területén a Mezőcsáti Egészségfejlesztő Központban”című 39 046 064.- Ft-ot azaz Harminckilenc millió negyvenhatezer hatvannégy Forint –ot. Ezzel az elnyert Európai uniós támogatással bővítette a jelenleg is működő mezőcsáti Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szolgáltatási körét; a lelki egészség megóvása, fejlesztése érdekében. Így jött létre a Lelki Egészségközpont (LEK), az EFI székhelyén .

Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja : 2018.09.01.

A projekt befejezése, lezárása és

projekt fizikai befejezésének tervezett napja:. 2020. 08.31.

                                      

      Rendelintzet    

 

Elsődleges célcsoportunkat azok a krízis helyzetben lévő személyek jelentik, akik nem képesek a krízishelyzetük megoldására annak első vagy második szakaszában. A bio-pszicho-szociális modell alapfeltevése, hogy a betegségek kialakulásában nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és kulturális-társadalmi összetevők hatásait is kulcsfontosságúnak kell tekinteni. Ahogyan azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfogalmazza: az egészség már nem csupán a betegség hiánya, hanem „a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapota”. Ahhoz, hogy az egészség e szintjét elérhesse a lakosság, feltétlenül szükség van a lelki tényezők ápolására, a pszichés állapot javítására is. Ehhez szükség van külső segítségre is, melyet a krízishelyzetben lévő nem biztos, hogy felmér, illetve hogy képes önállóan segítséget keresni .Ezért nagyon fontos, hogy a krízis helyzetben lévő emberrel potenciális hivatalból találkozó szakemberek (munkaügyi központ, egészségügyi alapellátás, védőnők, szociális alapellátás, önkormányzati dolgozók (pl. segélyosztók), rendőrség, polgárőrség, stb.) és a lakosok is megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a beavatkozást igénylő helyzetek felismerésében, a rendelkezésre álló támogatószolgáltatásokról, azok elérhetőségéről is.

Néhány adat amely ,komolyan elgondolkodtató :

Hazánkban naponta 6-8 ember hal meg öngyilkosság következtében (3-szor többen, mint közlekedési balesetben)

Az öngyilkossági kísérletek száma ennél lényegesen több (kb. 10x)

A 25-30 év közöttiek körében az első, a 15-24 éves korcsoportban a második halálozási ok (az első a motor és gépkocsi balesetek) az öngyilkosság,Magyarország teljes lakosságát tekintve a hatodik leggyakoribb halálok,valamint a depressziósok és öngyilkosok 60-80%-a férfi.

Hogyan segíti a Lelki Egészségközpont (LEK) a mentális egészség fejlesztését?

  • Az Egészségfejlesztési Iroda székhelyén a Lelki Egészségközpont térítésmentes szolgáltatásai mindenki előtt nyitva állnak,
  • Pszichológus és mentálhigiénikus munkatársak is várják az érdeklődőket a gyógytornász, egészségfejlesztő és dietetikus mellett,
  • Egyéni és csoportos foglalkozásokon való részvételre nyílik lehetőség előzetes bejelentkezés alapján,
  • Szemléletformáló tevékenységet végzünk a pszichés problémák stigmatizálásának csökkentésére

A járás minden általános iskolájában , az osztályfőnökökkel együttműködve alternatív osztályfőnöki órákat tartanak a gyerekeknek, aminek keretében az önálló életvezetéshez nélkülözhetetlen témákat dolgozzák fel. A foglalkozások célja, hogy a szakemberek alapfogalmakat, egészséges értékrendet és hatékony működési módokat vessenek fel és beszéljenek meg a diákokkal a jövőtervezés, a gazdálkodás, a kríziskezelés, szabadidő eltöltés, családtervezés és emberi kapcsolatok témakörében .

A lelki egészségközpontban dolgozó szakembereink célja, hogy a gyerekekkel való közös munka tapasztalatairól a pedagógusok közreműködésével a tanév során a szülőket is tájékoztassuk. Fontos látni, hogy a gyerekek táplálkozási és életvezetési szokásai, szabadidős tevékenysége a családban alakulnak ki. Kell, hogy a szülők tudatában legyenek annak, hogy a gyerekek esetleg egész életre kiható szokás- és értékrendjének kialakításáért ők a felelősek, és amennyiben szükséges, meg tudják tenni a megfelelő lépéseket a változtatás érdekében.

A Mezőcsáti Lelki Egészségközpont ,az egészségfejlesztő szakrendelővel együttműködve , szervezetten, pszichiáter és pszichológus szakemberek közreműködésével segíti a közepes- és súlyos , valamint válsághelyzetbe került járás lakosságát .

A témával kapcsolatos további kérdéseivel ,forduljon :

-LEK Irodához

Cím: Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ

3450,Mezőcsát Hősök tere 33

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a nap 24 órájában hívható 116-123

ingyenes, lelki elsősegély számot!

Együtt sikerülni fog!