Get Adobe Flash player

Névnap

Ma 2021. máj. 07., péntek, Gizella napja van. Holnap Mihály napja lesz.

Időjárás

Hőtérkép

Előrejelzés

Legújabb pályázataink

Szechenyi2020 tamogatas      Szechenyi2020

Hírlevél

2. HÍRLEVÉL

„AKINEK SZÁMÍT AZ EGÉSZSÉG”

 

A MEFI ELSŐ NEGYEDÉVE

A MEFI, a Mezőcsáti Egészségfejlesztési Iroda, 2013. október 1-i nyitása óta több mint 200 lakos regisztrációját és állapotfelmérését végezte el, és több mint 900 egészségfejlesztési javaslatot adott a hozzá forduló érdeklődőknek segítve ezáltal az egészséges életmód elveinek elsajátítását, gyakorlatának bemutatását.

Szerteágazó programjai között bárki megtalálhatja a számára érdekes és értékes foglalkozásokat, legyen fiatal, középkorú vagy idős, férfi vagy nő, beteg vagy egészséges, lelkileg éppen kiegyensúlyozott vagy problémákkal küzdő, hiszen a MEFI mindenkit vár, „akinek számít az egészség”!

Programjaink közül már indulástól nagy sikernek örvendtek a különböző mozgásformák, így az aerobic, a konditerem és a lakossági túrák. Szintén közkedveltekké váltak klubjaink, köztük a szív- és érrendszeri valamint a cukorbeteg klub, melynek tagjai havonta más-más szakembertől más-más szemszögből hallgathatták meg betegségük jellegzetességeit, kaphattak tanácsokat azok kézbentartására, és a klubok közti időben is megannyi egyéb, őket érintő tanácsadáson, programon vehettek részt. A lelki egészség megőrzésére felállított klubok a témáik érzékenysége ellenére is magukhoz vonzották az érdeklődőket, és egymás segítése révén, nyugodt légkört teremtettek gondolataik, élethelyzeteik átértékelésére, megoldások keresésére.

Tanácsadásaink az első negyedévben főként a helyes étrend és mozgásformák elsajátítását szolgálták, és tekintettel a komoly személyes érdeklődésekre, a továbbiakban egyéni tanácsadások lehetőségét is megszerveztük, biztosítottuk.

Számos képzésre is sor került, melyek részben az egészségügyi alapellátást, részben a szociális területen dolgozókat célozták meg, és egyes állapotok (szenvedélybetegség és a leszokás, depresszió, krízis, stb.) korai felismerésére, a megfelelő elsődleges tennivalókra, tanácsokra összpontosították a figyelmet.

Programjainkat és programjaink keretében készített írásos anyagainkat kiadványok, szórólapok, cikkek formájában igyekeztünk terjeszteni a lakosság körében és közzétenni azokat honlapunkon is.

MIT NYÚJT A MEFI 2014-BEN?

2014 januárjától a MEFI programkínálata kiteljesedik, meglévő elemeink kibővülnek, és új programok szélesítik a kínálatot.

Klubjaink
Klubfoglalkozásaink továbbra is folytatódnak, melyekre ezen túl is várjuk a meglévő és új érdeklődőket, akik bármikor csatlakozhatnak a csapatokhoz. Klubjaink választéka januártól újonnan indított foglalkozásokkal vált teljessé, így most már lehetőség van csatlakozni az Egyedül élők, a Gyermeknevelési és a Háztartási Klub foglalkozásaihoz is. A klubok és klubvezetők elérhetőségeiről tájékozódjon a MEFI-ben!

Betegegyüttműködés támogatásának programja
A szív- és érrendszeri illetve cukorbeteg klubokhoz kapcsolódóan, de nemcsak klubtagok számára indul útjára terápiás betegegyüttműködés programelemünk, melynek keretében tárgyi, technikai és szellemi támogatást nyújtunk a krónikus betegségek hosszú távú vezetésének mind tökéletesebb megvalósulása érdekében. A program részleteiről, lehetőségeiről a klubvezetőknél és a MEFI-ben tájékozódhat.

Tanácsadásaink
2014 januárjától az egyéni és csoportos étrendi és mozgástanácsadásainkat elérhetővé tettük a kistérség illetve járás valamennyi településén helyben, így az most már mindazok számára rendelkezésre áll, akik számára az Egészségfejlesztő Központba történő beutazás ezidáig problémát jelentett. Az egyes települések helyi tanácsadóinak személyéről és elérhetőségeiről a MEFI ad felvilágosítást. Tanácsadóink egyébiránt egy előzetes képzés keretében sajátították el a szükséges ismeretanyagot, a beszélgetések alkalmával pedig egyénre szabott, nyomtatott tájékoztató anyagot is az érdeklődők rendelkezésére bocsájtanak.
Érdemes követni a MEFI által szervezett EFI tanácsadások igen széles palettáját is, hiszen azok a lakosság igényeinek megfelelően, havonta 5-8 alkalommal, különböző témakörökben nyújtanak hasznos információkat a megjelentek számára jó hangulatú, interaktív beszélgetés formájában.

Szokjunk le együtt a dohányzásról!
Minthogy az ország ma megannyi területen igyekszik háttérbe szorítani a dohányzás mindannyiunk számára káros szokását, a MEFI programjai közé is több, ehhez kapcsolódó elem került. Ezek közt februártól indult útjának a dohányzásról való leszokást támogató kiscsoportos foglalkozások első sorozata, melyet körülbelül kéthavi rendszerességgel további négy alkalommal új csoportfoglalkozás követ. Ha szeretne részt venni a támogató csoportok egyikében, jelentkezését tegye meg mihamarabb a MEFI-ben annak érdekében, hogy a csoportot vezető szakemberek rövid időn belül felvehessék Önnel a kapcsolatot egyeztetés céljából.
A tavasz folyamán sor kerül Füstmentes nap rendezvényünk lebonyolítására is, mely napon a rá nem gyújtás mellett megannyi, témával kapcsolatos programnak is részesévé válhat dohányzó és nemdohányzó egyaránt.

Szűrések, egészségnapok
Tavasszal, nyáron településenként helyi, és Mezőcsáton kistérségi egészségnapot és szűréseket tartunk számos vizsgálati lehetőséggel. A pontos időpontokról, helyszínről és az igénybe vehető szolgáltatásokról a programokat megelőzően ezúttal is a MEFI ad információkat.

KERESSEN MINKET BIZALOMMAL!

JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁN A MEFI!

 

 

1. HÍRLEVÉL

„AKINEK SZÁMÍT AZ EGÉSZSÉG”


MEFI

A MEFI a Mezőcsáti Egészségfejlesztési Iroda, mely a Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0021 ”Egészségfejlesztés a Mezőcsáti Kistérségben” elnevezésű pályázatának központi szerve.

Az Iroda küldetése, hogy a járás lakóival partneri kapcsolatot kialakítva lehetőségei szerint megannyi módon, együttműködésével segítse az egyéneket egészségük fejlesztése folyamatában. A MEFI a pályázat megvalósításának 14 hónapja alatt meglehetősen intenzív, dinamikus egészségfejlesztési tevékenységet végez, melyhez csatlakozni vár mindenkit, „akinek számít az egészség”!

Programjainak rendszeres követői 2014 novemberére az egészségükkel felelősen bánó, napjaink egészségügyi lehetőségeit tudatosan használó, életüket az egészség szellemében megszervező, aktív emberekké válhatnak.

AZOK KÖZÖTT, AKIK A MEFI-BE REGISZTRÁLNAK, ÉS 2013.10.01. – 2014.11.30. KÖZÖTT /KÜLÖNBÖZŐ HÓNAPOKBAN/ LEGALÁBB 13 ALKALOMMAL RÉSZT VESZNEK A PROGRAMJAINKON 2014. NOVEMBERÉBEN EGY KERÉKPÁRT SORSOLUNK KI!!!

AZ EGÉSZSÉG SODRÁBAN

            AVAGY MIT CSINÁL A MEFI?

A MEFI koordináló szerepe
A MEFI teremt kapcsolatot az egyén és az egészségfejlesztési programok sokasága közt. Számon tartja, frissíti, és részben megszervezi a járás valamennyi egészségfejlesztési tevékenységét, programját, követi, monitorozza azok sikerességét, gyűjti a lakosok igényeit, és aszerint alakítja, változtatja programjait. Az egyéneket regisztrálja, számukra személyes tanácsadást nyújt, követi az egyének programokon való részvételét, állapotuk változását.

MEFI regisztráció
A MEFI-be bárki regisztrálhat, „akinek számít az egészség”. A regisztráció történhet a programban részt vevő háziorvosnál vagy magában a MEFI-ben, és az alábbiakat foglalja magában: vérnyomásmérés, boka-kar index számítás, magasság-, testsúly-, BMI-, haskörfogat mérés, koleszterin- és trigliceridszint mérés, felmérés az általános egészségi állapot, a táplálkozási, mozgási, dohányzási, alkoholfogyasztási szokásokról valamint a cukorbetegség, szív- érrendszeri betegség és a depresszióra való hajlam mértékéről.

MEFI programok
Szív-érrendszeri klub: melybe várjuk mindazokat a magasvérnyomással, szívproblémákkal élőket, akik aktív résztvevői kívánnak lenni egy 14 hónapos, jól felépített képzésnek, mely során elsajátíthatják a betegségükkel való együttélés legeredményesebb lehetőségeit, módszereit.
Cukorbeteg klub: melybe várjuk mindazokat a cukorbetegséggel élőket, akik aktív résztvevői kívánnak lenni egy 14 hónapos, jól felépített képzésnek, mely során elsajátíthatják a betegségükkel való együttélés legeredményesebb lehetőségeit, módszereit.
Testmozgás tanácsadás: heti rendszerességgel nyújt segítséget a testreszabott mozgásformák megfelelő kialakításához egyéni vagy csoportos keretek között.
Dietetikai tanácsadás: heti rendszerességgel nyújt segítséget a megfelelő étrend kialakításához egyéni vagy csoportos tanácsadás keretében.
Betegegyüttműködés adherencia programja: szív-érrendszeri valamint cukorbetegek számára kialakított program a terápiás együttműködés javítására
Szűrések: mely magában foglalja a háziorvosi szűrések támogatását, nagyszabású, kistérségi egészségnapok szervezését valamint a települések falunapjaihoz kötődő egészségsátrak működtetését.
Mozgásprogramok: köztük havonkénti túrák, heti aerobik és MEFI ajánlással igénybe vehető konditermi edzések.
Dohányzásról és alkoholfogyasztásról való leszokás támogatása

Lelkünk egészségéért
A pályázat keretein belül hangsúlyos szerepet kap lelkünk egészségének elősegítése. Az idősek rendszeres közösségi programjai mellett, a Humánszolgáltató Központ közreműködésével az alábbi foglalkozások indulnak kétheti, havi rendszerességgel:
- háztartási klub, egyedülállók klubja, gyermeknevelési klub, fogyatékkal élők hozzátartozói klub , alkohol problémákkal küzdők klubja.
Elérhetőség: 3450 Mezőcsát, Hősök tere 24. (bejárat a Mohácsi út felől), telefon: 49/352-350, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az egészséges egészségügyisekért
Ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók hitelesen közvetíthessék az egészségfejlesztés alapelveit mindannyiunk felé, munkahelyi programok és képzések keretében nyújtunk segítséget számukra a kiegyensúlyozott, belülről fakadó elhivatottság eléréséhez, hogy nyugodt, felkészült, empatikus légkörben fogadhassák a gyógyulni vágyókat.

A MEFI egyéb feladatai
A MEFI a pályázat ideje alatt folyamatos kapcsolatot tart fenn az egészségügy térségi és egyes országos szerveivel, az egészségfejlesztés helyi szereplőivel, az alapellátással és más EFI-kel tudás- és gyakorlatmegosztás, értékelés és a fejlődés megteremtése végett folyamatos egészségkommunikációs tevékenység kíséretében.

MEFI ELÉRHETŐSÉGEK
cím: Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ
(3450 Mezőcsát, Hősök tere 33/B. fsz/2/1)
telefon: 49/553-010, 142 mellék
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.mezocsatiegeszsegfejleszto.hu

Az egészségfejlesztés „az a folyamat, amely módot ad az embereknek egészségük fokozott kézbentartására és tökéletesítésére”.
/WHO, Egészségügyi Világ Szervezet, 1986/