Get Adobe Flash player

Névnap

Ma 2021. máj. 07., péntek, Gizella napja van. Holnap Mihály napja lesz.

Időjárás

Hőtérkép

Előrejelzés

Legújabb pályázataink

Szechenyi2020 tamogatas      Szechenyi2020

Fogyatékkal élők Szülősegítő Klubja

 

fogyatekosok-egeszsegesek

A születéskori disz-funkcióval, kisebb-nagyobb hátrányokkal, fogyatékkal élő gyermekek szüleinek problémát okoz a helyzettel való megbirkózás, a gyerekek elfogadása, a szülői negatív érzelmek megélése, kezelése, esetlegesen az elszigetelődés.

Klubunk általános célja, hogy felruházza a szülőket azokkal a készségekkel és lehetőségekkel, melyek erősítik a harmonikus családi kapcsolatokat, az elfogadást, megértést, támogatja őket az egészséges szülő-gyerek, szülő-szülő kötődés kialakulásában, hogy a család a megoldások irányába mozduljon. A klub nemcsak a találkozókra korlátozódik, hanem olyan kapcsolati bázist ad a családoknak, mely erős támaszként, segítségként állhat mögöttük a nehezebb időszakokban.

Ezeken a foglalkozásokon a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek családja a főszereplő. Ez a téma hosszú ideig nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szakirodalomban is meglehetősen mostohán kezelt terület volt. A súlyosan, halmozottan fogyatékos embereket hosszú ideig képezhetetlennek, önálló tevékenységre alkalmatlan tartották, akik legfeljebb ápolást igényelnek.

Az utóbbi harminc-negyven évben gyökeres változás történt e területen. A súlyosan, halmozottan fogyatékos emberek számára egyre több országban nyíltak meg a képzés és a fejlesztés lehetőségei, pszichológiai és gyógypedagógiai munkák százai születtek arról, hogyan lehetne, kellene, e valóban nagyon nehezen megközelíthető helyzetben élő emberek életminőségét jobbá tenni.

Ennek ellenére még ma is igen kevés információval rendelkezünk ezeknek az embereknek – és az őket élethosszig gondozó családoknak – a helyzetéről, mindennapi problémáikról.

A szakirodalomban szórványosan jelennek meg konkrét vizsgálati adatok, még arról sem könnyű információt találni, hányan is vannak ezek az emberek.

Biztos mindenki ismer olyan családokat, akik otthon gondozták, nevelték, szerették, súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermeküket – sok esetben már felnőtt gyermeküket – olyan körülmények között, ami korunkban és hazánkban szinte hihetetlen.
Volt, hogy a szomszédok sem tudtak róla, a két szülő – vagy csak az egyik – cipelte az összes terhet, végezte az összes munkát. Nem ismerték a jog adta kedvezményeket, a támogatási lehetőségeket, de értették gyermekük szeme villanását, könnyeit, hangjait, emelték a súlyos testet és viselték a meg nem értettség, a kirekesztés, a másság, a magány lelki terheit. Nem segített senki a testi terheken és nem könnyített a lelkieken.

Ezért szeretnénk, ha a klub segítségével a szülők egyre nyitottabbakká válnának, őszintén tudnának és mernének egymás előtt beszélni az őket leginkább foglalkoztató gondokról, problémákról. A program során, szeretnénk elérni azt, hogy az érintett családok egymás felé is érdeklődéssel forduljanak, elfogadóak, és megértőek legyenek a másik gondja iránt, ezáltal egymásnak és sérült hozzátartozójuknak is hatékonyabban tudnának segíteni a problémák megoldásában.

 

A Szülősegítő Klub célja:

  • hasznos ismeretek, információk, nyújtása
  • érdekérvényesítési technikák átadása,
  • tanácsadás,
  • a pozitív gondolkodás, önismeret fejlesztése,
  • támogató szervezetek felkutatása,
  • az elszigetelődés megakadályozása,
  • kapcsolatteremtés elősegítése.

 

Találkozások rendszeressége:

  • 14 hónapon keresztül havi rendszerességgel
  • kettős csoportvezetéssel
  • első találkozás: 2013.10.18 Péntek du. 15.00

 

Helyszíne:
Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Ellátása
Mezőcsát Szt. István u 20.

 

A klubfoglalkozással kapcsolatosan információ kérhető az alábbi telefonszámokon:

Szabóné Csapkó Zsuzsanna
06/30/636-1052
Kiss Renáta Katalin
06/30/636-6941

 

„ Soha ne nézz szánakozva engem, én is az élet szépségeit zengem”
( Urgyán Tibor György )