Get Adobe Flash player

Névnap

Ma 2021. január 18., hétfő, Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.

Időjárás

Hőtérkép

Előrejelzés

Legújabb pályázataink

Szechenyi2020 tamogatas      Szechenyi2020

LEK Hírek

 

LELKI EGÉSZSÉGKÖPONT

A Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft ( 3450 Mezőcsát, Hősök tere 33.) 2018.szeptember hónapban az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztések Végrehatásáért Felelős Helyettes Államtitkárságtól Fejlesztési Operatív Program keretében elnyert EFOP-1.8.20-17-2017-00028 számú, „Népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztése a mentális egészség területén a Mezőcsáti Egészségfejlesztő Központban”című 39 046 064.- Ft-ot azaz Harminckilenc millió negyvenhatezer hatvannégy Forint –ot. Ezzel az elnyert Európai uniós támogatással bővítette a jelenleg is működő mezőcsáti Egészségfejlesztési Iroda (EFI) szolgáltatási körét; a lelki egészség megóvása, fejlesztése érdekében. Így jött létre a Lelki Egészségközpont (LEK), az EFI székhelyén .

Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja : 2018.09.01.

A projekt befejezése, lezárása és

projekt fizikai befejezésének tervezett napja:. 2020. 08.31.

                                      

      Rendelintzet    

 

Elsődleges célcsoportunkat azok a krízis helyzetben lévő személyek jelentik, akik nem képesek a krízishelyzetük megoldására annak első vagy második szakaszában. A bio-pszicho-szociális modell alapfeltevése, hogy a betegségek kialakulásában nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és kulturális-társadalmi összetevők hatásait is kulcsfontosságúnak kell tekinteni. Ahogyan azt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfogalmazza: az egészség már nem csupán a betegség hiánya, hanem „a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapota”. Ahhoz, hogy az egészség e szintjét elérhesse a lakosság, feltétlenül szükség van a lelki tényezők ápolására, a pszichés állapot javítására is. Ehhez szükség van külső segítségre is, melyet a krízishelyzetben lévő nem biztos, hogy felmér, illetve hogy képes önállóan segítséget keresni .Ezért nagyon fontos, hogy a krízis helyzetben lévő emberrel potenciális hivatalból találkozó szakemberek (munkaügyi központ, egészségügyi alapellátás, védőnők, szociális alapellátás, önkormányzati dolgozók (pl. segélyosztók), rendőrség, polgárőrség, stb.) és a lakosok is megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a beavatkozást igénylő helyzetek felismerésében, a rendelkezésre álló támogatószolgáltatásokról, azok elérhetőségéről is.

Néhány adat amely ,komolyan elgondolkodtató :

Hazánkban naponta 6-8 ember hal meg öngyilkosság következtében (3-szor többen, mint közlekedési balesetben)

Az öngyilkossági kísérletek száma ennél lényegesen több (kb. 10x)

A 25-30 év közöttiek körében az első, a 15-24 éves korcsoportban a második halálozási ok (az első a motor és gépkocsi balesetek) az öngyilkosság,Magyarország teljes lakosságát tekintve a hatodik leggyakoribb halálok,valamint a depressziósok és öngyilkosok 60-80%-a férfi.

Hogyan segíti a Lelki Egészségközpont (LEK) a mentális egészség fejlesztését?

  • Az Egészségfejlesztési Iroda székhelyén a Lelki Egészségközpont térítésmentes szolgáltatásai mindenki előtt nyitva állnak,
  • Pszichológus és mentálhigiénikus munkatársak is várják az érdeklődőket a gyógytornász, egészségfejlesztő és dietetikus mellett,
  • Egyéni és csoportos foglalkozásokon való részvételre nyílik lehetőség előzetes bejelentkezés alapján,
  • Szemléletformáló tevékenységet végzünk a pszichés problémák stigmatizálásának csökkentésére

A járás minden általános iskolájában , az osztályfőnökökkel együttműködve alternatív osztályfőnöki órákat tartanak a gyerekeknek, aminek keretében az önálló életvezetéshez nélkülözhetetlen témákat dolgozzák fel. A foglalkozások célja, hogy a szakemberek alapfogalmakat, egészséges értékrendet és hatékony működési módokat vessenek fel és beszéljenek meg a diákokkal a jövőtervezés, a gazdálkodás, a kríziskezelés, szabadidő eltöltés, családtervezés és emberi kapcsolatok témakörében .

A lelki egészségközpontban dolgozó szakembereink célja, hogy a gyerekekkel való közös munka tapasztalatairól a pedagógusok közreműködésével a tanév során a szülőket is tájékoztassuk. Fontos látni, hogy a gyerekek táplálkozási és életvezetési szokásai, szabadidős tevékenysége a családban alakulnak ki. Kell, hogy a szülők tudatában legyenek annak, hogy a gyerekek esetleg egész életre kiható szokás- és értékrendjének kialakításáért ők a felelősek, és amennyiben szükséges, meg tudják tenni a megfelelő lépéseket a változtatás érdekében.

A Mezőcsáti Lelki Egészségközpont ,az egészségfejlesztő szakrendelővel együttműködve , szervezetten, pszichiáter és pszichológus szakemberek közreműködésével segíti a közepes- és súlyos , valamint válsághelyzetbe került járás lakosságát .

A témával kapcsolatos további kérdéseivel ,forduljon :

-LEK Irodához

Cím: Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ

3450,Mezőcsát Hősök tere 33

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a nap 24 órájában hívható 116-123

ingyenes, lelki elsősegély számot!

Együtt sikerülni fog!